Eshop με Wordpress και WooCommerce

Η Κατασκευή eshop με WordPress και WooCommerce, ήρθε για να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για μια πλήρη και σταθερή λύση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πολλές έτοιμες πλατφόρμες και εργαλεία παρουσιάστηκαν κατά καιρούς όπως το Virtuemart (Joomla), OpenCart, Prestashop, Magento και άλλα, όμως ο νικητής λέγεται WordPress και συγκεκριμένα WooCommerce.

Φυσικά θα αναρωτιέστε γιατί. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μαζί μια μικρή ανάλυση και να μάθουμε μαζί, γιατί μεγάλα brand names και παγκόσμιες εταιρείες επέλεξαν το WordPress ως την λύση για την παρουσίαση της εταιρείας ή των προϊόντων τους.

WordPress – Ένα ακόμα CMS

Τα αρχικά CMS προέρχονται από το Content Management System (μετ. Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου) και με το οποίο μπορεί ένας χρήστης να δημιουργήσει από ιστοσελίδες, προσωπικά blog, ειδησεογραφικά portal, eshop, μέχρι και πολύπλοκες εφαρμογές.

Τα CMS συνηθίζουν να διαθέτουν μια σειρά από έτοιμες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα σύστημα διαχείρισης χρηστών – πελατών, διαχείριση media (φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία), καθώς επίσης δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη, να εισάγει εύκολα και γρήγορα πρόσθετες λειτουργίες χάρη στην εύκολη εγκατάσταση διαφόρων έτοιμων plugin – λειτουργιών, που έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες, συνήθως προγραμματιστές και digital agencies.

Δεν χρειάζεται κάποιες απαραίτητες γνώσεις προγραμματισμού για μια βασική εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος. Πλέον στις μέρες μας, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο (και στα Ελληνικά), με οδηγίες από την πρώτη εγκατάσταση, την  ενοικίαση Web Hosting, μέχρι και την εγκατάσταση πρόσθετων λειτουργιών plugin.

Βέβαια, για την υποστήριξη τέτοιων πληροφοριών ή και επιπρόσθετων λειτουργιών, θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι έμπειροι χρήστες – προγραμματιστές, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν σωστά, θα εξηγήσουν και θα βοηθήσουν τον χρήστη να κατανόηση τα βήματα εγκατάστασης και διαχείρισης ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου.

Η Ομάδα

Όπως καταλαβαίνεται, χωρίς μια ομάδα ανθρώπων με γνώση στο αντικείμενο του προγραμματισμού (και όχι μόνο), δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο είδους σύστημα.

Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που συμβάλουν καθημερινά στην παραγωγή ενός προγράμματος. Από τους προγραμματιστές, μέχρι και τους τελικούς χρήστες που θα κάνουν πειραματικές διαδικασίες για να θέσουν σε δοκιμές διάφορες ενέργειες, λειτουργίες του προγράμματος οι οποίες θα εξασφαλίσουν την σταθερότητα και την ασφάλεια αυτού.

Έχοντας λοιπόν ένα CMS μια μεγάλη και ενεργή ομάδα υποστήριξης, βλέπουμε την δημιουργία περισσότερων λειτουργιών, μεγαλύτερης ασφάλειας, ταχύτερης φόρτωσης και το βασικότερο, απαντήσεις σε ερωτήσεις απλών καθημερινών χρηστών που προσπαθούν – έχοντας την ελάχιστη γνώση – να ξεκινήσουν την εκμάθηση μια τέτοια πλατφόρμας.

Το WordPress έκανε τα πρώτα του βήματα το 2003, ως αρχικά ένα μέσω διαδικτυακής αρθρογραφίας (blog) και βασίζεται στην Γενική Δημόσια Άδεια από το GNU, η οποία περιγράφει πώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δηλαδή ο δωρεάν κώδικας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να προσαρμοστεί από όλους.

Κατέχει τον πρώτο βαθμό ενεργής ομάδας υποστήριξης, με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να αγγίζουν τους 50.000+, έχοντας δημιουργήσει και αναπτύξει το WordPress με περίπου 420 αναβαθμίσεις και 37 σημαντικές ενημερώσεις.

Το WordPress καλύπτει πλέον το 40% των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Εκτός από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο CMS, το WordPress είναι επίσης το ταχύτερα αναπτυσσόμενο. Από τους κορυφαίους 10 εκατομμύρια διαδικτυακούς ιστότοπους, περισσότεροι από 500 ιστότοποι δημιουργούνται κάθε μέρα με το WordPress (έναντι 60-80/ημέρα που χτίζονται σε άλλες πλατφόρμες όπως το Shopify ή το Squarespace).

Γιατί κερδίζει το WordPress

Μια πολύ καλή ερώτηση είναι, γιατί εξακολουθεί να κερδίζει αυτή την μάχη το WordPress, έναντι άλλων γνωστών CMS τα οποία βρισκόντουσαν εκεί χρόνια πριν από αυτό; Η απάντηση έρχεται σε δυο ενότητες.

1. Είναι εύκολα παραμετροποιήσιμο και επεκτάσιμο.

Το WordPress έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη  ημέρα παρουσίασης του, προς το κοινό των προγραμματιστών. Έδωσε απευθείας την ευκολία, τα εργαλεία και την βοήθεια στους προγραμματιστές, να αναπτύξουν μέσω ενός δικού του συστήματος υλοποίησης, επιπρόσθετες λειτουργίες, σχεδιαστικά θέματα (templates), καταλαμβάνοντας ελάχιστον χρόνο σε σύγκριση με άλλα έως τότε, γνωστά CMS.

Το κόστος ανάπτυξης επίσης, λόγο της ευκολίας τροποποίησης και δημιουργίας νέων αναγκών στο πυρήνα του WordPress, έπεσε αρκετά κάνοντας απευθείας μια οικονομικότερη επιλογή υλοποίησης ιστοσελίδων και eshop.

2. Επικεντρώθηκε στο SEO (βελτιστοποίηση αναζητήσεων).

Έχοντας καταλάβει το μειονέκτημα άλλων γνωστών CMS, το WordPress προσπάθησε να ενσωμάτωση καλύτερα την λειτουργία βελτιστοποίηση των λέξεων – φράσεων και κειμένων, για την σωστή εμφάνιση των αποτελεσμάτων σε οργανικά αποτελέσματα αναζητήσεων.

Με τα δυο αυτά βασικά κριτήρια, δεν άργησε να γίνει η νούμερο ένα επιλογή για την κατασκευή ιστοσελίδων και eshop. Από τότε, η ανάπτυξη των δυο αυτών αγαπημένων «κανόνων» του WordPress, έχει ανέβει τόσο που η κάθε πλέον τροποποίηση του, αποτελεί παιχνιδάκι για έναν έμπειρο προγραμματιστή.

Τι είναι το WooCommerce

woocommerce eshop

Έχοντας λοιπόν λάβει πλέον τα ηνία για τουλάχιστον την κατασκευή μιας εταιρικής ιστοσελίδας ή ενός ειδησεογραφικού portal, οι προγραμματιστές της Automattic αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν μαζί με τους εκατοντάδες προγραμματιστές, στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης επιπρόσθετης λειτουργίας – plugin για το WordPress. Της λειτουργίας του eshop.

Έχοντας πιστή από την εκπληκτική δουλειά των προγραμματιστών του WordPress και λαμβάνοντας την σωστή γνώση υλοποίησης λειτουργιών σε αυτό, ξεκινάνε το 2008 με το όνομα WooThemes την υλοποίηση σχεδιαστικών θεμάτων (templates) και έπειτα, από το 2011 την ανάπτυξη του eshop plugin, με το όνομα WooCommerce.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το WooCommerce έγινε γρήγορα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στο διαδίκτυο, περνώντας τις επτά εκατομμύρια λήψεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τι κάνει το WooCommerce Διαφορετικό

To WooCommerce κράτησε την λογική ανάπτυξης του WordPress και αποφάσισε να προσελκύσει τους προγραμματιστές, μέσα από τις ατελείωτες λειτουργίες που τους παρέχει, για να μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάπτυξη δικών τους λειτουργιών, θεμάτων, ακόμα και την ευκολία διασυνδέσεων προς πλατφόρμες ERP.

Απλοποίησε κατά πολύ την δημιουργία προϊόντων, κατηγοριών και πελατών, δίνοντας έμφαση στις περίπλοκες λειτουργίες που μέχρι τότε οι απλή διαχειριστές των ηλεκτρονικών καταστημάτων έπρεπε να εκτελούν, όπως επίσης στάθηκε φιλικό προς της μηχανές αναζήτησης, χωρίς περαιτέρω εργαλεία και διαμόρφωσης από τρίτους, λαμβάνοντας τις κατάλληλες ενέργειες από τον πυρήνα του WordPress.

Έδωσε αμέτρητα στατιστικά πωλήσεων, αποθήκης και πελατών για μια σωστή εικόνα που έως τώρα ο χρήστης λάμβανε μόνο από εξωτερικές πηγές και εργαλεία τρίτων.

Τέλος, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, ακολουθώντας πιστά τον τρόπο υλοποίησης και τα security standards του WordPress.

Δημιουργήστε σήμερα το δικό σας WooCommerce Eshop

Η ομάδα μας εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων με WooCommerce, δημιουργώντας μοναδικά και σύγχρονα αποτελέσματα, με b2b διασυνδέσεις ERP και ηλεκτρονικής τιμολόγησης. 

guest
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
9 μήνες πριν

Μπράβο για το άρθρο σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω, μέχρι πόσα προϊόντα μπορώ να βάλω σε ενα eshop με woocommerce;
Ευχαριστώ.